Følelser er ligesom vejret, ikke noget du har kontrol over.

Myte nr.1. Du har kontrol over, hvad du føler

Der er mange skadelige myter om følelser i vores kultur, blandt andet at vi kan og skal have styr på følelserne og at vi selv kan bestemme, hvad vi føler. Følelser er levende, intelligente størrelser ligesom vores krop og vores behov, og ligesom vi ikke selv kan bestemme, hvem vi forelsker os i, eller at vi har behov for at spise, sove og elske og føle os elskede, kan vi heller ikke selv bestemme, om vi føler os trætte, triste, ensomme, bange, vrede, når vores behov ikke bliver mødt eller vores grænser bliver overtrådte, eller vores verden hærges af krig og klimakriser. Du har ikke kontrol over, hvad du føler. Dine følelser er ikke dine alene, de er livets følelser, der strømmer igennem dig.

Myten om at du kan tænke dig glad og at du selv kan bestemme, hvad du føler, gør det svært at lytte til og tage dine følelser alvorligt. Følelser, der fortæller dig, at du er blevet såret, skal sætte en grænse, stå op for noget, forlade et usundt miljø eller har brug for nærvær eller mere tid.

Der er en grund til alle dine følelser. Når du tror, at du bør have fuld kontrol over, hvad du føler, mister du ikke blot kontakten til dig selv, du bebrejder også vi let dig selv, når livets følelser strømmer i gennem dig og flyder over. Det er her, der opstår følelsesmæssige problemer. Hvis du ikke må være ked af det, bliver du kede af, at være ked af det. Må du ikke være nervøs, bliver du nervøs for at være nervøs, og så er de såkaldt negative følelser forstærket. Når vi overspiser, ryger, overarbejder, drikker eller tyer til andre måder at dulme vores følelser på, lider vi ofte af den idé, at vi skal og bør få de negative følelser til at gå væk, at det på en eller anden måde er en fejl, at de følelser er der.

Behandling af afhængighed handler altid om, at lære at føle og acceptere vores følelser i stedet for at tro at de skal gå væk. De fleste af os har fået negative og afvisende kommentarer om vores følelsesliv: ”Tag dig sammen”. ”Du overreagerer”, ”Du er overfølsom”. ”Du er urimelig. ”Lad være med at skabe dig”. ”Kom videre”. ”Tænk positivt”. ”Der er mange, der har det værre end dig”. ”lad være med at tage det personligt”, ”Sikken noget pjat”. ”Vær nu fornuftig”. ”Du kan bare vælge at være glad, ved at flytte fokus til noget positivt”, ”Efter alt, hvad vi har gjort for dig, hvordan kan du så være så utaknemmelig”: Ofte kommer disse kommentarer fra mennesker, der ikke vil tage ansvar for deres sårende handlinger. De gør eller siger noget sårende eller grænseoverskridende, og devaluerer derefter andres sunde reaktioner, sunde vrede eller sorg ved for eksempel at sige: ”Du skaber dig”. ”Du er ustabil”: ”Du er urimelig”, eller: ”Er du ikke kommet videre”?: Det er en måde at manipulere andre mennesker på.

Det er forholdsvis let at manipulere på denne måde i vores kultur, fordi vi har denne her kulturelle myte om, at vi bare skal kunne kontrollere negative følelser væk og holde op med at føle noget negativt. Så vi kommer let til at tro på manipulationen og acceptere, at det nok bare er os, der føler for meget eller forkert. Det er ikke ensbetydende med, at det er i orden at hælde vores følelser ud over andre mennesker.

Vi kan skelne mellem reaktive følelser og følelser, der bliver bragt med bevidsthed. Den reaktive vrede der råber og skælder ud er ofte ikke konstruktiv. Det gælder om at udtrykke følelser med bevidsthed og medfølelse. Selve din følelsesmæssige oplevelse er i orden, naturlig og rigtig. Der er en grund til den og der er meget visdom at hente i den. Læs mere om dit smukke, levende, værdifulde følelsesliv i min bog: “Hel dine følelser med mindfulness og medfølelse”.

Få besked, når der er nyt på bloggen

Loading

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Undgåelsesfælden

Undgåelsesfælden

At forstå undgåelsesfælden har været en gamechanger for mig, både privat og i mit arbejdsliv som psykolog. Når vi mennesker sidder fast i noget...

Få nyheder fra mig

Jeg har meget på hjertet, følg med her 

Du modtager nu nyt fra mig. Jeg glæder mig til at skrive til dig.