Depression

Depression er noget mange mennesker rammes af i dag. Det opleves både i kroppen og i tankerne. Der er en tyngde og en nedtrykthed, og ofte er der mange negative tanker. Der kan være tanker om alt det, der er gået galt, og der kan være tanker om en dyster fremtid. Der kan være følelser af opgivenhed og håbløshed.

De negative tanker, der kører i ring, er noget af det, som skaber og vedligeholder depressionen. De mange tanker der holder dig beskæftiget  med fortiden og med fremtiden, gør at det er svært at lukke livet ind. Det bliver svært at lægge mærke til de gode ting, som er her lige nu, når du er fanget i fortiden og i fremtiden. På fagsprog hedder denne form for tankeaktivitet ruminering, og vi ved, at det er noget af det der skaber psykisk lidelse for os mennesker.

Tankerne kører i ring i et forsøg på problemløsning, i et forsøg på at regne ud hvad der gik galt og i et forsøg på at få kontrol over situationen. Det virker bare ikke. Det er lidt, som når du sidder fast i kviksand, så er du nødt til at lægge dig fladt på ryggen og flyde, for ikke at synke længere ned. Jo mere du kæmper for at komme op, jo længere synker du ned. Sådan er det også med depression. Jo mere du kæmper “oppe i hovedet”, for at regne ud hvordan du kommer ud af den, jo længere synker du ned.

Jeg bruger mindfulness i behandlingen af depression. Det er en evidens-baseret behandling. Det gælder om ikke at kæmpe i mod følelserne og at komme ned i kroppen, i stedet for at være fanget oppe i hovedet. Nede i kroppen og med dine sanser kan du lukke livet ind, og være tilstede i nuet, der hvor roen og glæden bor. Når du ikke kæmper i mod dine følelser, forstærker du dem ikke, men giver dem frihed til at passere igennem dig.

Vil du læse mere om denne tilgang til depression anbefaler jeg varmt bogen: “Bevidst nærvær – en vej ud af nedtrykthed” – skrevet bl.a. Jon Kabat-Zinn.

Du kan læse et af mine blogindlæg om depression og stress her: Kom ud af depression

Nogle oplever selvmordstanker, når de har en depression. Hvis du har selvmordstanker, er tankerne som regel ikke et udtryk for, at du gerne vil dø, men for at du gerne vil ud af en situation, som du ikke kan se en vej ud af. De er et svar på forestillingen om smerte der varer for evigt. Det er dog en forestilling og ikke det samme som virkeligheden. Læs mere om selvmordstanker, hvad de betyder, og hvor du finder hjælp, her: Selvmordstanker – det betyder de.

Kontakt mig med henblik på en samtale på 21 18 34 36, eller mail@camillabruun.dk

Seneste nyt fra mig

Undgåelsesfælden

Undgåelsesfælden

At forstå undgåelsesfælden har været en gamechanger for mig, både privat og i mit arbejdsliv som...

Få nyheder fra mig

Jeg har meget på hjertet, følg med her 

Du modtager nu nyt fra mig. Jeg glæder mig til at skrive til dig.