Traumeskam

Traumeskam opstår ofte, når vi har været udsat for traumer. I sær når de er påført af andre mennesker eller i relationen til andre mennesker, og når andre ikke erkender deres ansvar i situationen. Det er aldrig det offers skyld, der bliver udsat for fysisk eller psykisk vold, mobning, overgreb eller bardommens omsorgssvigt.

Ikke desto mindre sker der det i hjernen, at når dem der er ansvarlige for overgrebet eller svigtet ikke tager skylden og skammen på sig og erkender, at de gjorde noget forkert, vender vi skammen indad. Jeg har talt med så mange mobbeofre, der for eksempel i deres barndom konkluderede, at der var noget galt med dem, At var for generte eller kedelige, at de fyldte for meget, var for tykke, for tynde, for høje, for grimme, for kloge, for dygtige, for dumme eller på anden måde var skyld i mobningen. En stærk forkerthedsfølelse har ofte taget bolig i ofre medført af en beslutning om at forbedre sig, blive smukkere, klogere, sjovere eller mere populær.

Jeg taler også ofte med ofre for overgreb, krænkelser og vold, som spørger “hvorfor skulle det ske for mig” ?. “Hvad er der galt med mig”?. “Hvorfor kunne jeg ikke sige mere fra og passe bedre på mig selv”. Forkerthedsfølelse og skam er noget af det, der næsten altid følger i kølvandet på at blive gjort fortræd af andre.

Det gælder også barndomstraumerne, der hvor vi følelsesmæssigt er blevet omsorgssvigtet og ikke har fået det nærvær, vi havde brug for. Børn spørger næsten aldrig “hvad er der galt med mine forældre”? Men “Hvad er der galt med mig”?.

Forståelsen af denne sammenhæng og af traumeskammen, kan i sig selv gøre, at vi bliver mindre kapret af skam og forkerthedsfølelse og i stand til at se, at den ikke siger sandeden om os.

Du kan deltage i mit selvværdskursus, hvor vi vil arbejde med traumeskam og forkerthedsfølelsen. Selvværdskursus 2024

Du kan også læse min bog “Hel dine følelser”, der handler om heling af traumer og følelsesmæssige sår, og hvor der er et helt kapitel om skam og selvværd: Hel dine følelser

Få besked, når der er nyt på bloggen

Loading

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fødslen af ny bevidsthed

Fødslen af ny bevidsthed

"Hvorfor kan jeg ikke bare komme videre?", "Jeg troede, at jeg var sluppet af med den følelse", er der mange mennesker, der siger til mig, i min...

Undgåelsesfælden

Undgåelsesfælden

At forstå undgåelsesfælden har været en gamechanger for mig, både privat og i mit arbejdsliv som psykolog. Når vi mennesker sidder fast i noget...

Få nyheder fra mig

Jeg har meget på hjertet, følg med her 

Du modtager nu nyt fra mig. Jeg glæder mig til at skrive til dig.