Parterapi og parforhold

Problemer i parforholdet kan handle om mange ting. Det kan handle om vanskeligheder i kommunikationen og det kan dreje sig om at blive bedre til at forhandle og gå på kompromis.

Det kan også handle om, at følelser inde i en selv bliver trigget, som man har svært ved at håndtere. Fx følelser af svigt, ensomhed, forladthed, jalousi, angst for at miste. Det kan også være følelser af, at ens grænser bliver overtrådt, af vrede eller af afmagt.

Her kan din partner faktisk være et godt spejl til at vise dig, hvilke ting du har brug for at se på i dig selv for at udvikle dig. Livet drejer sig jo også om udvikling, og de problemområder som opstår i parforholdet, er noget af det, som du virkelig kan bruge til at blive klogere på dig selv.  

Mr. Right

Der findes den idé i vores kultur, at lykken ligger i det rette parforhold. At hvis man bare finder mr. Right eller mrs. Right, som elsker en på den rette måde, så bliver man lykkelig. Det er et stort pres at lægge på parforholdet, især fordi det ikke er rigtigt. Grundlæggende harmoni og lykke findes ikke i din partner, det findes i dig selv.

Når vores partner aktiverer vanskelige følelser hos os, som synes at ligge langt fra lykkefølelsen, kan vi komme til med det samme at tænke, at det bare er partneren, som der er noget galt med, eller som behandler os på den forkerte måde.

Mange kender til det, at gå fra en partner som har en bestemt adfærd, som generer en, blot for at finde en ny partner, som har en adfærd der minder om den, eller som trigger de samme følelser i en..

Det kan være en god idé at stoppe op og se sig selv i det ”spejl”, som vores partner holder op for os, og se på de følelser som vores partner aktiverer i os. Det kan være smart at vende blikket ind i dig selv.

Individuel terapi

Du kan arbejde med dit parforhold via individuel terapi, hvor fokus hovedsageligt er på dine følelser, på hvordan du oplever dit parforhold, og på hvordan du bliver mere afklaret omkring problemer i forholdet.

Parterapi

Du kan også tage din partner med i parterapi, hvor vi vil arbejde med problemerne, som i hver især oplever dem i forholdet.

Jeg vil i terapien skelne mellem, hvilke af jeres problemer, der handler om at kommunikationen mellem jer skal forbedres, og hvilke der handler om, at i hver i sær skal blive bedre til at håndtere bestemte følelser.

Jeg lærer dig, eller jer, redskaber til kommunikation og til at rumme de følelser, som aktiveres i forholdet. 

At sætte grænser

Det at lære at rumme dine egne følelser, betyder på ingen måde, at du skal finde dig i adfærd fra din partners side, som du ikke bryder dig om, eller at du ikke skal sige fra overfor ham eller hende. Det betyder heller ikke, at du skal blive i et forhold, som ikke er rigtigt for dig .

Når du bliver bedre til at forholde dig til dine egne følelser, bliver det ofte mere klart for dig, hvad du har brug for at gøre eller sige i forhold til din partner. Du vil være bedre i stand til at sætte dine grænser og til at sætte dem på en afbalanceret måde, fordi du har mere ro i dig selv.

Nyt fra bloggen

Hvordan kommer man ud af depression?

Hvordan kommer man ud af depression?

Hvordan kommer man ud af depression? Og hvordan undgår man depression? Det er vigtige temaer i vores kultur, hvor så mange i dag får diagnosen depression. Når jeg taler med et menneske, som er deprimeret eller som er bange for at få en depression, kan vi ofte spore...

Hvordan håndterer man ubehagelige følelser?

Hvordan håndterer man ubehagelige følelser?

Hvordan håndterer man ubehagelige følelser?  Det er emne der typisk kommer op i psykologsamtaler. Vi mennesker falder ofte i ”undgåelsesfælden”, når det kommer til vores følelsesliv. Jeg ser igen og igen som psykolog, hvordan vi utilsigtet kommer til at forstærke...

Hvorfor er jeg ikke glad?

Hvorfor er jeg ikke glad?

Rigtig mange mennesker stiller spørgsmålet "hvorfor er jeg ikke glad?". Vi forsøger ofte, at være i godt humør. Det er et kulturelt ideal, at vi altid skal være i godt humør. Et ideal som er fuldstændigt umuligt at leve op til. Alt forandrer sig hele tiden, livet er i...

Har jeg brug for en psykolog?

Du kan have brug for en psykolog, hvis du har følelsesmæssige problemer, hvis du gennemgår en vanskelig periode, eller hvis du gerne vil blive klogere på, hvordan du skaber din plads her i verden, så det føles rigtigt, for dig selv og andre.

COVID-19 skaber krisesituation

Der er mange, der har søgt hjælp til at håndtere den krise, som er opstået i forbindelse med COVID-19-virussen.