Helende ord fra dine forældre

Rigtig mange af os går rundt med relationelle traumer og sårede følelser fra barndommen, fra forældre, der ikke vidste, hvordan de skulle skabe følelsesmæssig tryghed og den grundlæggende oplevelse af at blive set, hørt og forstået, ofte fordi de ikke havde lært det fra deres egne forældre. I voksenlivet elsker mange af os vores forældre, men der er stadig en følelsesmæssig afstand, der opstår på grund af alt det, der ikke kan tales om, og som ikke er blevet set og hørt.

I vores kultur har vi nogle forestillinger om, at tiden læger alle sår, og at vi bør komme videre fra fortidens smerte ved at tage os sammen, tilgive, tænke positivt og fokusere på alt det gode, vi har. Det er rigtigt, at du kan gøre meget selv for at hele smertefulde oplevelser og følelser, der bor i dig, men der er også en relationel heling i forholdet til dine forældre, som skabes af deres empatiske nærvær og lytten.

Her er nogle helende ord som forældre kan sige til deres børn, og som kan reparere sårede følelser, erstatte følelsesmæssig afstand med nærhed og genskabe tillid.

Jeg ved, at der er sket nogle ting i din barndom, som har såret dig. Jeg har gjort ting, som jeg ikke er stolt af, og jeg kan ikke forestille mig, hvordan det har været for dig. Der var tidspunkter, hvor jeg var så overvældet, og følte utilstrækkelighed og afmagt og var bange for, at jeg ikke var god nok. Den frygte reagerede jeg ud på dig, Der er mange ting jeg fortryder. Hvis jeg kunne have gjort det om, ville jeg have været der for dig. Jeg ville have hjulpet dig med at finde mening i det hele og beskyttet dig mod følelsesmæssig ensomhed.

Jeg ønsker at du skal vide, at jeg virkelig er stolt af den du er som menneske. Selv om jeg ikke altid har givet udtryk for det.

Jeg elsker dig meget. Hvis du vil tale om det, vil jeg meget gerne lytte til dig og høre om din oplevelse, så jeg kan se den bedre, på en måde som jeg måske ikke har kunnet før. Jeg vil ikke komme med modargumenter og diskutere din opfattelse af fortiden. Jeg vil bare høre om, hvordan det var for dig og være nysgerrig overfor hvordan det var for dig at vokse op hos mig med alle de nuancer af godt og svært, som jeg godt ved har været der.

Når der er noget, der er svært for mig at høre og hvis jeg føler mig forkert, vil jeg rumme det i mig selv, i stedet for at lade det gå ud over dig og gøre din oplevelse forkert.

Jeg har ikke mødt dine følelsesmæssige behov for at blive set og hørt og lyttet til nok. Jeg ville ønske jeg altid havde lyttet mere til dig. Jeg er her nu. Jeg vil lytte nu. Er der noget, som ikke er blevet set og hørt og bevidnet af mig? Er der noget, som du længes efter, at jeg ser eller forstår? Jeg ved, at det kan være svært for dig at have tillid til, at jeg kan og vil lytte. Jeg håber, at du vil give mig en chance til.

Få besked, når der er nyt på bloggen

Loading

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fødslen af ny bevidsthed

Fødslen af ny bevidsthed

"Hvorfor kan jeg ikke bare komme videre?", "Jeg troede, at jeg var sluppet af med den følelse", er der mange mennesker, der siger til mig, i min...

Undgåelsesfælden

Undgåelsesfælden

At forstå undgåelsesfælden har været en gamechanger for mig, både privat og i mit arbejdsliv som psykolog. Når vi mennesker sidder fast i noget...

Få nyheder fra mig

Jeg har meget på hjertet, følg med her 

Du modtager nu nyt fra mig. Jeg glæder mig til at skrive til dig.