Fra trigget til tryg

Gode relationer er vigtige for vores trivsel. Men ligesom, at vi føler nogle af de dejligste ting sammen med andre mennesker, føler vi også alt det svære. Andre trykker på vores “ømme punkter”. De følelsesmæssige sår, vi går rundt med, bliver aktiveret. Når sårene bliver aktiveret, bliver vi triggede. Mange af os opfatter os selv som venlige og rimeligt velfungerende, men når vi bliver triggede, sker der noget andet. De fleste af os har her nogle mønstre af “dysfunktion”, hvor vi reagerer primitivt og går i “frys, flugt eller kamp” modus.

Vi bliver alt for vrede og skyder gråspurve med kanoner. Vi dømmer for hårdt og mister til tider empati og overblik. Vi giver andre “silent treatment”; trækker os fra kontakt og isolerer os. Vi tør ikke sige fra og sætte grænser, vi pleaser for meget, kan ikke finde ud af at bede om hjælp eller tage i mod andres kærlighed. Vi skælder os selv ud, bliver handlingslammede eller perfektionistiske.

Der er som regel relationelle traumer på spil i vores smertefulde mønstre og triggede tilstande. Det er gamle sår fra vores tilknytningsrelationer, hvor vi ikke blev mødt, set og spejlet adækvat, som stadig spøger og hjemsøger os. De har brug for et kærligt hjem i vores hjerter. At blive set og mødt med den voksne, modne bevidsthed, vi har i dag.

Der hvor vi er såret i vores relationer, er der også en vigtig mulighed for heling i vores relationer. Vi kan sammen med hinanden bevæge os fra triggede til trygge tilstande ved at lære at italesætte og stå ved vores følelser, sårbarhed, behov og grænser, samtidig med at vi interesserer os empatisk for andres virkelighed. Du kan læse mere om en praksis, der har fokus på at udvikle relationel bevidsthed, her: relatefulness

I vor kultur er vi ofte ramt i vores relationer. Vi er i dårlig social form. Parforholdsbrud, konflikter og smertefulde, dysfunktionelle familie-dynamikker handler ofte om triggede tilstande, som vi ikke ved, hvordan vi skal regulere. Vi agerer vores smerte ud i konflikter og brud. Når du ved hvordan, du skal bevæge dig fra en trigget tilstand til tryghed, bliver du i højere grad et forudsigeligt, trygt og regulerende nærvær for mennesker omkring dig, og du kan bedre skabe og vedligeholde de stærke, nære, sunde relationer, som du har brug for.

Få besked, når der er nyt på bloggen

Loading

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Undgåelsesfælden

Undgåelsesfælden

At forstå undgåelsesfælden har været en gamechanger for mig, både privat og i mit arbejdsliv som psykolog. Når vi mennesker sidder fast i noget...

Få nyheder fra mig

Jeg har meget på hjertet, følg med her 

Du modtager nu nyt fra mig. Jeg glæder mig til at skrive til dig.