Følelsesregulering og trivsel

I min opvækst mødte jeg ingen voksne, der kunne regulere deres følelser. Der er stadig så mange af os, der har svært ved det. Det er årsagen til mistrivsel.
Vores følelsesliv er reaktivt. Had, krig og vold er et resultat af følelsesmæssig umodenhed.
Men også i mindre målestok er de fleste af os dagligt reaktive. Vi bebrejder og ignorerer hinanden, når vi er irriterede, vrede eller skuffede. Vi undgår vores såkaldt negative følelser. Vi skammer os over dem. Vi har svært ved at tale med hinanden om dem og reparere sårede følelser. Det bliver til brud og til afstanden og ensomheden mellem os.
Vi dulmer os selv med stimulanser, forbrug og konstant aktivitet. Vi har svært ved at være stille med os selv, fordi den indre uro og de følelser vi flygter fra, dukker op i stilheden. Vi forsøger at præstere os væk fra følelser af utilstrækkelighed.
Vi trækker os fra kærlig kontakt med vores børn, når de udtrykker de følelser, vi ikke har lært at regulere. De lærer at undertrykke deres følelser for ikke at gøre mor og far utilpasse og fjerne.
Den dominerende samfundsdiskurs siger, at vi finder tryghed ved at akkumulere velstand og succes.
Vi lærer, at hvis livet ser godt ud udefra, vil det også føles godt inden i. Vi søger lykken uden for os selv i mangel på andre redskaber.
Det er mangelfuld følelsesregulering og søgen efter tryghed, okayhed og nokhed udenfor os selv, der gør, at vi mistrives og driver rovdrift på os selv og vores planet.
Jeg har dedikeret mit virke til at forstå, hvordan vi kan regulere vores følelser og har skrevet bogen  “Hel dine følelser – med mindfulness og medfølelse” som mit bud på den bedste og mest effektive følelsesregulering. Læs mere om bogen her: Hel dine følelser

Få besked, når der er nyt på bloggen

Loading

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fødslen af ny bevidsthed

Fødslen af ny bevidsthed

"Hvorfor kan jeg ikke bare komme videre?", "Jeg troede, at jeg var sluppet af med den følelse", er der mange mennesker, der siger til mig, i min...

Undgåelsesfælden

Undgåelsesfælden

At forstå undgåelsesfælden har været en gamechanger for mig, både privat og i mit arbejdsliv som psykolog. Når vi mennesker sidder fast i noget...

Få nyheder fra mig

Jeg har meget på hjertet, følg med her 

Du modtager nu nyt fra mig. Jeg glæder mig til at skrive til dig.